Firefox OS: 2015 review

Door brick5492 op zaterdag 16 mei 2015 15:42 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 2.334

Een paar jaar geleden kondigde Mozilla Firefox OS aan. Het zou een opener alternatief moeten worden voor grote commerciŽle OSen zoals iOS en Android.
Ik was destijds heel enthousiast en keek uit naar de release van FFOS. Hoewel, toen het uitkwam was ik toch wel teleurgesteld. De UI zag er lelijk uit, alles werkte traag en er waren bijna geen apps voor beschikbaar (waar Mozilla had gezegd dat er veel apps zouden komen doordat de 'apps' eigenlijk gewoon HTML code was).

We zijn nu een tijdje verder en er is een hoop veranderd aan FirefoxOS. Het opensource besturingssysteem is aangekomen bij versie 3.0 en heeft een compleet nieuwe UI gekregen. Nu ook fabrikanten FFOS gaan gebruiken (zie het artikel op Tweakers dat Parasonic het systeem nu gebruikt bij hun nieuwe smartTV en Alcatel die een FFOS toestel heeft gereleased) vond ik het wel tijd voor een review. Aangezien ik een Nexus 4 heb is FFOS volledig ondersteund op mijn telefoon en dus nam ik de taak op me om het besturingssysteem te reviewen. :)

(Klik op de plaatjes om ze in volledige resolutie te zien ;) )

http://static.tweakers.net/ext/f/1yfdIKn2Y3jDgTGtHpAGQMJn/medium.png

De User Interface
Om het maar meteen te zeggen: de UI van FFOS is niet echt origineel. Het lijkt op een soort mengeling van de Mochi UI die voor WebOS geplant stond en iOS. Dit is niet per-se een slecht iets, zelf vind ik het er mooi uitzien en is het slim van Mozilla om eerst een herkenbare UI te maken en zo klanten aan zich te binden door de herkenbaarheid, maar origineel is het niet. Verder werkt het wel goed, er is geen leercurve nodig en alles zit waar je het verwacht. Wat wel een slimme keuze is is de zoekbalk die permanent in de statusbalk zit. Door hierop te klikken kun je rechtstreeks vanuit elke app op de telefoon of op internet zoeken, wat heel handig werkt in de praktijk. Even snel iets opzoeken zonder de browser app weer op te moeten starten. De launcher werkt leuk en de (grote) meeste iconen zien er mooi uit, hoewel de iconen van 3th party 'apps' soms niet helemaal mooi aansluiten. Dit komt ook omdat veel 'apps' die in de store staan slechts een soort snelkoppeling zijn naar de mobiele site, iets wat leid tot lelijke of uitgerekte (fav)icons.

http://static.tweakers.net/ext/f/dtMg4nUZVqUdfyTYyYL6ic99/medium.png

http://static.tweakers.net/ext/f/qBv4kJTX0EYZG95yvaQYXEBK/medium.png

De Apps
Hoewel veel apps nog steeds niet beschikbaar zijn op FFOS, is er toch wel een redelijk aanbod. Dit komt ook mede omdat FFOS apps gewoon uit webcode bestaan en webapps en mobiele websites heel makkelijk om te zetten zijn naar Firefox OS apps. Facebook, een (onofficiŽle) Whatsapp client, Youtube, Mail, Muziek en wat spelletjes. Eigenlijk heb ik in de tijd dat ik FFOS heb geprobeerd (een week) alles kunnen doen wat ik zou willen. Wel is het oppassen met Whatsapp, want als je de onofficiŽle client gebruikt kun je geblokkeerd worden. Om die reden ben ik weer terug naar de (onofficiŽle ;) ) SailfishOS Client waarbij je niet geblockt kan worden. :P . Overigens mag ook wel gezegd worden dat de standaardapps op FFOS (browser, muziekspeler, klok, mail, agenda, store etc.) van hele goede kwaliteit zijn. Bij deze apps merk je eigenlijk niet dat het HTML apps zijn, ze werken net zo snel en smooth als bijvoorbeeld native Android apps.

http://static.tweakers.net/ext/f/32FfQj1TCOwGwmtCAdhVhjNv/medium.png

http://static.tweakers.net/ext/f/rlYgtwYxw5SO4jteJ0PuYO62/medium.png

Er is zelfs een Cut The Rope port voor FFOS, hoewel de scaling iets verkeerd is ;)

Snelheid
Wat ook altijd een bekend probleem was met Firefox OS was de snelheid. De combinatie van trage hardware (er zijn namelijk alleen nog maar low-end Firefox OS apparaten uitgekomen) en HTML apps welke een stuk trager zijn dan native apps zorgde voor trage apparaten. Op het eerste punt heb ik misschien wat voordeel (mijn Nexus 4 is waarschijnlijk sneller dan al het low-end prul waar FFOS officieel op is uitgebracht) maar Mozilla heeft ook heel wat verbeterd in de snelheid van de HTML apps sinds de 1.0 release. Tijdens het opstarten merk je het verschil met een native app wel, je krijgt namelijk ongeveer twee seconden lang een splashscreen van de app te zien die je opstart. Is dit eenmaal gebeurd, dan werkt de app over het algemeen smooth en zonder lag. Hoe dit op low-end devices gebeurd weet ik niet, maar er is zeker wat verbeterd sinds 1.0.

http://static.tweakers.net/ext/f/pjMvJEfwYlGCrJhRfRpmhIGy/medium.png

Conclusie
Firefox OS is in de loop van tijd een heel stuk beter geworden, en kan nu echt gezien worden als volwaardig OS. Als echte poweruser zul je je waarschijnlijk ergeren aan de opstarttijden van de apps en het aanbod, maar voor de gemiddelde gebruiker die alleen Whatsappt, Facebookt en wat op Youtube zit zal FFOS zeker voldoen. Wel is het nog afwachten wat Whatsapp/FB doet met de onofficiŽle Whatsapp apps, maar verder zijn de meeste apps (of goedwerkende alternatieven) wel te vinden.
Al met al ben ik blij verrast met hoe Mozilla FirefoxOS heeft verbeterd, en ik vind oprecht dat FFOS een plekje verdient op de smartphonemarkt. Al krijgt Mozilla de meest bekende apps officieel op hun platform, dan zou dit toch nog wel een bescheiden succesje kunnen worden. :)

Volgende: Eigen (bemande) raket bouwen? 09-'15 Eigen (bemande) raket bouwen?
Volgende: How to make your kitchen look unique en ander ongein 02-'15 How to make your kitchen look unique en ander ongein

Reacties


Door Tweakers user nul07, zondag 17 mei 2015 15:35

Hoe zit het met de privacy en de connectivity op het toestel ?

Door Tweakers user brick5492, zondag 17 mei 2015 15:38

nul07 schreef op zondag 17 mei 2015 @ 15:35:
Hoe zit het met de privacy en de connectivity op het toestel ?
Qua privacy zit het wel goed, er staat een apart kopje 'privacy' bij instellingen waar je kan instellen waar apps toegang tot hebben en waar niet (bv. locatie, persoonsgegevens, camera etc.).
Qua connectiviteit werkt alles hoe het zou moeten werken. 3G, 2G, Wifi, Bluetooth. NFC heb ik nog niet getest, maar aangezien FFOS onderhuids draait op een Android Kernel werkt alles zoals het bij Android zou moeten werken. :)

Reageren is niet meer mogelijk