[WIP] Web-based OS

Door brick5492 op dinsdag 13 januari 2015 21:19 - Reacties (21)
Categorie: -, Views: 3.401

Wat is een besturingssysteem? Normaal gesproken een combinatie van een kernel welke de hardware aanstuurt met daarop een GUI en een softwarepakket.

Maar wat gebeurt er als we de kernel weglaten? Als de kernel al bestaat? De meeste mensen zullen het verschil niet zien, zolang ze maar hun dingen kunnen doen. En dat is precies waarmee ik bezig ben.

Ik ben een 'OS' (codename Sunrise :Y) ). En dan geen normaal OS, nee, een Web-based OS. Zonder kernel. Want de hele bedoeling is dat je dit OS vanaf elke PC kan starten. Vanuit de cloud. Dit is dan ook geen echt OS, meer een soort windowmanager met een softwarepakket erbij, hoewel de gemiddelde consument het verschil met een 'echt' OS niet zal merken. Oja, en je kan ook zelf software maken, welke je in de Store van het OS kan zetten. Software die gemaakt is met hedendaagse webtalen zoals HTML, JavaScript en ander spul. Dit doet tegenwoordig niet of nauwelijks onder voor normale, native apps zolang het progamma maar niet te uitgebreid wordt.

Het doel van mijn projectje is (naast allerlei webtalen en spul leren ;) ) om verder te gaan waar ChromeOS begonnen is. ChromeOS was een revolutionair concept, alles in de cloud. Maar het OS zelf was nog gewoon een uitgeklede Linux variant. En je kon niet alles wat je deed op elk moment afsluiten en ergens anders precies dezelfde omgeving openen (lees: niet op elke pc, als die andere plek ook ChromeOS had kan het wel). Met SunriseOS kun je overal inloggen via de browser en meteen verdergaan waar je gebleven was. Met je eigen wallpaper, shortcuts and apps. Omdat het allemaal web-gebasseerd is, is het OS makkelijk te porten naar mobiele systemen en andere elektronica met een moderne (HTML5 supported) webbrowser.

Genoeg gepraat :). Hoewel het heel uitgebreid klinkt, ben ik momenteel nog niet verder dan de 'windowmanager' (welke nog heel buggy is) een een paar 'apps' (meer een soort placeholders en showcase apps). Ik heb ff snel een demo opgezet, dus als je het met je eigen ogen wil zien klik op de volgende link: http://sunrisedemo.netne.net/ (sorry voor de free hosting/ads/whatever spul, het is maar tijdelijk :P )

En natuurlijk een screenshot:

http://sunrisedemo.netne.net/SunriseOS_Screeny.png

[smallPlease note that this is Work In Progress. In other words: ITS NOT READY. Because of this, I am not responsible for your computer eating your cat or your pizza when you visited this site, nor other stuff. ][/small]

Volgende: How to make your kitchen look unique en ander ongein 02-'15 How to make your kitchen look unique en ander ongein
Volgende: WebOS: Part II 01-'15 WebOS: Part II

Reacties


Door Tweakers user iThinkSo, dinsdag 13 januari 2015 21:37

Ik las eerst WebOS based OS, en toen las ik het hele gedeelte over online. (Om Yatzee maar te quoten: "all of this, in my face"). Jammer dat het dat niet is, maar alsnog een interessant concept. Volgens mij is het al wel eerder geprobeer, maar is het nog nooit echt aangeslagen. Misschien dit echter wel, wie weet?

Door Tweakers user Kridri, dinsdag 13 januari 2015 21:46

Is dat normal dat je reclame krijgt op het domein?
http://sunrisedemo.netne.net/

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 13 januari 2015 21:56

Staat notabene létterlijk knal achter de link die je aangeklikt hebt:
(sorry voor de free hosting/ads/whatever spul, het is maar tijdelijk :P )

Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 13 januari 2015 23:02

Je hebt tegenwoordig ook in de browser VNC viewers, Guacamole bijvoorbeeld.
Wat is de meerwaarde van jouw project dan?

Door Tweakers user xFeverr, dinsdag 13 januari 2015 23:47

Je 'Scriber' werkt alleen niet onder IE(11)... Naja, hij zou wel kunnen werken, maar het wordt geblokkeerd

Details:
Deze inhoud kan niet worden weergegeven in een frame
Ter bescherming van de informatie die u op deze website invoert, staat de uitgever niet toe dat deze inhoud wordt weergegeven in een frame.

En ja... ik gebruik inderdaad IE11 :Y).

---
zo'n webbrowser "os" bestaat inderdaad al, en ik denk zelf dat het op deze manier nooit gaat werken. Het is heel simpel: als ik dit (of een ander) web "os" wil gebruiken, zit ik al in een ander os. In mijn geval Windows. Ik zou dus nooit:
1. Mijn browser openen
2. De url intypen
3. inloggen (in de toekomst?)
want dit heb ik al eerder gedaan, en heb nu ook alle kracht die je uit een computer kan halen met een native OS.

Desondanks vind ik het wel een leuk project :P en ik hoop dan ook dat het mooi gaat worden.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 januari 2015 23:51]


Door Tweakers user pinna_be, woensdag 14 januari 2015 00:36

Ik begrijp nog niet goed wat de meerwaarde wordt tov ChromeOS.

Er zijn al talloze apps beschikbaar in de chromestore, die automatisch synchroniseren wanneer je je aanmeld in welk os dan ook.

De windowmanager lijkt me ook onnodig, het is allicht sneller, beter en effectiever om aan de gebruiker te vragen of je popups mag openen. Op die manier gebruik je allicht de beter geimplementeerde window manager van je echte OS. De windowmanager van chrome, namelijk tabs en vensters van het oorspronkelijke os, zijn efficient geimplementeerd.

Niettemin lijkt het me een leuk projectje, maar misschien moet je je wat meer focussen op "waar onderscheid dit project zich", als je ooit echt gebruikers wil lokken.
  • ga je meer apps in de cloud laten werken? (maw jij zorgt voor een stevige backend, de applicaties draaien op jouw server), waardoor synchronisatie bvb sneller zou kunnen gaan dan in chrome (in chrome kan het best wel een aantal minuten duren)
  • ga je apps hebben die een chrome niet heeft / kan aanbieden? bvb uitgebreiddere apps voor chrome mobile? is het dan een meerwaarde om in oslike functionality te investeren in plaats van gewoon de webapp apart uit te brengen?
  • ...
Ik zie het nog wel een soort van startpagina worden met widgets en dergelijke (zoals google.be/ig vroeger was, maar dan beter). Afhankelijk van de widgets en hoe de widgets geïmplementeerd zijn zou dit nog wel interessant kunnen zijn, zeker als je het combineert met browser plugins die bvb ook je bookmarks kunnen synchen.

Merk wel op dat de algemene zoekbalk inc chrome + de ingebouwde apps/plugins voor velen al genoeg waren om niet meer gebruik te maken van zulke startpagina's. Niettemin een niche-markt is ook een markt :D.

Veel succes, en laat je zeker niet tegenhouden door zure kritische kerels zoals ik ^^, soms is het ook gewoon fijn en leuk om een project te beginnen.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 14 januari 2015 07:56

Zulke projecten zijn natuurlijk leuk en leerzaam. Alleen "OS" snap ik niet helemaal. Welke systeemaansturing bouw je nu zelf? Volgens mij ben je een SaaS/ASP systeem aan het maken.

Door Tweakers user Kridri, woensdag 14 januari 2015 08:23

RobIII schreef op dinsdag 13 januari 2015 @ 21:56:
[...]

Staat notabene létterlijk knal achter de link die je aangeklikt hebt:

[...]
Mijn excuses ik had erover gelezen. En de link uit het plaatje gehaald.

Door Tweakers user RoadRunner84, woensdag 14 januari 2015 09:20

Wat is het voordeel van het verplaatsen van je window manager naar een website? Apps op basis van web technology zijn er al lang.
Hierboven is ChromeOS al genoemd, maar je kan ook denken aan Firefox OS.
Daarnaast blijft er altijd behoefte aan een native api (bijvoorbeeld voor het pairen met bluetooth apparaten). Je komt dan al snel uit bij runtimes zoals Cordova; een html/js engine met native api. Dit gedraagt zich ofwel als een library, ofwel (momenteel) als een app.
Deze app moet lokaal draaien (dus niet via een website), anders is er nog geen toegang tot lokale hardware.

Ik zie dus meer in een html/js/native runtime engine (lees: browser) bovenop een kernel (hèt definiërende element van een OS, jouw project is een shell, geen OS).
Vervolgens kan wel de desktop/homescreen omgeving in html/js gemaakt worden, als dat handig is. Feitelijk dus een HTML app, want ja, het homescreen is ook maar een veredelde app.

Als je een kernel, browser (en in jouw geval tabs) en internet verbinding als gegeven ziet, dan is er sprake van een cloud service.

Door Tweakers user brick5492, woensdag 14 januari 2015 09:35

-RetroX- schreef op woensdag 14 januari 2015 @ 07:56:
Zulke projecten zijn natuurlijk leuk en leerzaam. Alleen "OS" snap ik niet helemaal. Welke systeemaansturing bouw je nu zelf? Volgens mij ben je een SaaS/ASP systeem aan het maken.
Zoals ik al zei, het is eigenlijk geen echt OS, meer een UI die een desktop simuleert en waarop je (hopelijk in de toekomst ;) ) een appstore hebt waaruit je webapps kan toevoegen. Gewoon een leuk hobbyprojectje om CSS/js/php beter te leren kennen.

Een vriend van mij is pas een cloudbedrijfje begonnen, en hij vroeg zich af hoe te onderscheiden. Ik liet hem mijn projectje zien en hij vond het een goed idee om dat te implenteren als webUI voor zijn clouddienst. Dat je dus plaatjes kan openen in een apart 'venster' je muziek kan luisteren in de muziekspeler en tegelijkertijd verder kan werken aan je document (alles in de cloud). En dat als je dan je desktop afsluit en je je telefoon pakt, je muziek verder speelt en je dingen automatisch in 'telefoon-modus' worden opgestart. Maar dat is nog toekomstmuziek. Ik ben nu bezig zijn dienst te implenteren in mijn 'OS'.

Dus het is eigenlijk gewoon voor de leuk, maar misschien met een zakelijk tintje in de toekomst.

Door Tweakers user Barryke, woensdag 14 januari 2015 09:48

Er zijn heel wat mensen die goede lastige vragen stellen, maar ze moeten niet vergeten dat het meer gaat om de reis dan de (verre) eindbestemming. Dit is een mooi onderzoeks-project an sich, er zitten veel facetten in die allemaal even interessant zijn.

Het duurt niet lang en de webapplicatie breekt uit de browser. Je kan de meeste invoer en uitvoerapparaten (toetsenbord, muis, webcam, microfoon, mobiele sensoren, etc.) al aanspreken.. de drivers zijn er maar wel high level abstract. Je kan het nu prima een OS noemen, al zal er wel een nieuwe coin-phrase opduiken.

Een ding wel, een feature, die ik graag zou zien in dit systeem: dat mensen het thuis kunnen draaien/runnen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 januari 2015 09:49]Door Tweakers user brick5492, woensdag 14 januari 2015 12:29

Bedankt voor de tip! Ik zal eens kijken of ik zoiets kan implenteren ;)

Door Henk717, woensdag 14 januari 2015 12:59

Leuk hobby project maar hier bestaan al zeer veel alternatieven voor.
Neem bijvoorbeeld het bekende en ooit gratis open source EyeOS.
Ook heb je Lucid Desktop , CorneliOS veel meer alternatieven

Door Tweakers user EvilItSelf, woensdag 14 januari 2015 16:28

OS? Het is gewoon een webbased desktop manager. En de kernel? Die zit in de betrokken host OS'sen. |:(

Door Tweakers user TheNephilim, woensdag 14 januari 2015 16:58

CPU Limit Reached

You are seeing this page because website has reached CPU usage limit of the server, and it was temporarily disabled.
Wellicht eerst eens kijken naar een leuk VPS'je voor jezelf. Dit schiet natuurlijk niet op en zou mij enorm frustreren als ik aan het ontwikkelen ben.

Voor $ 5,- per maand: https://www.digitalocean.com/

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 januari 2015 16:58]


Door Tweakers user brick5492, woensdag 14 januari 2015 17:10

TheNephilim schreef op woensdag 14 januari 2015 @ 16:58:
[...]


Wellicht eerst eens kijken naar een leuk VPS'je voor jezelf. Dit schiet natuurlijk niet op en zou mij enorm frustreren als ik aan het ontwikkelen ben.

Voor $ 5,- per maand: https://www.digitalocean.com/
Haha ja, tot nu toe heb ik alles gewoon local gehost, dit is snel even opgezet als demo voor dit blog ;) . Een vriend van mij heeft mij al ruimte aangeboden op zijn vps, hier zal ik in de toekomst op gaan werken.

Door Tweakers user matroosoft, woensdag 14 januari 2015 21:49

Dan is deze toch echt leuker, een emulatie van Windows V.1.01! :9

Door Tweakers user klaaz, donderdag 15 januari 2015 01:46

Altijd lekker, knutselen. Als is het niet helemaal een OS, als dat voor jou zo werkt lekker doorgaan ;)

Mocht je nog een mooi voorbeeld willen hebben kijk dan eens naar DSM van Synology, dat steekts qua gebruiksvriendelijkheid echt goed in elkaar.

Door Jordan Eldredge, donderdag 15 januari 2015 02:41

Author of Winamp2-js here. Let me know if you need any help getting it to work.

jordan at jordaneldredge dot com
brick5492 schreef op woensdag 14 januari 2015 @ 12:29:
[...]

Bedankt voor de tip! Ik zal eens kijken of ik zoiets kan implenteren ;)

Door Tweakers user WoutervOorschot, vrijdag 16 januari 2015 22:01

Ken je silvOS? Dat is een silverlight based os, ook in de 'cloud'.

Reageren is niet meer mogelijk